„A hajléktalan embereknek megfelelő és biztonságos lakásra van szükségük!” – Csuhai Ágnes beszéde

Ez a cikk több mint 9 éves.

agi.jpgCsuhai Ágnes vagyok a Város Mindenkié érintett aktivistája. Üdvözlök mindenkit, és köszönjük, hogy ma eljöttetek ide, a Varsányi Irén utcába! A hajléktalan emberek nevében, érdekeik védelmére és a szálló helyett lakhatáshoz jutás céljából szólok. Én is kilakoltatott hajléktalan ember vagyok. Sokan vagyunk otthonukat vesztett emberek és egyre többen válunk Magyarországon emiatt üldözötté. Olyanok vagyunk, mint mindenki, csak éppen belekerültünk ebbe a helyzetbe és a jogainkért harcolunk.

Tenni akarunk egy egyenlőségen alapuló igazságos társadalomért. Harcolunk emberi méltóságunkért és küzdünk a lakhatáshoz való jogért. Harcolunk az emberi jogainkért és érdekeinkért és, hogy megváltoztassuk a hajléktalan emberek negatív társadalmi megítélését. A megbélyegzés és diszkrimináció minden formája ellen küzdünk, hogy megváltoztassuk azt a nézetet miszerint a hajléktalan emberek tehetetlenek és reménytelenek. Mi is képesek vagyunk összefogással kiállni jogainkért és méltóságunkért.

Küzdünk, hogy Magyarországnak is megfelelő lakáspolitikája legyen, ami megelőzi a tömeges hajléktalanságot. Szeretnénk felhívni a figyelmet az üresen álló ingatlanok tömegére, amelyek segítségével lakóhelyet lehetne teremteni. Küzdünk az emberhez méltó elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalásáért.

Célunk az érdekvédelem megerősítése és fejlesztése a hajléktalan embereket ellátó intézményekben annak érdekében, hogy aktívan részt vehessenek az őket érintő döntések meghozatalában. Ezért képzéseket szervezünk, segítünk az egyéni panaszok érvényesítésében, közösségépítő tevékenységet végzünk hajléktalanokat ellátó intézményekben. Képessé tesszük a hajléktalan embereket saját ügyeik rendezésére.

A Fővárosban több tízezer üresen álló ingatlan van. Ezért 2013. január 19.-én több hajléktalan és szövetséges társunkkal együtt elfoglaltunk egy üresen álló épületet a 7. kerületi Csányi utcában, hogy felhívjuk erre a figyelmet. Azért vagyunk most itt, mert ma egy hajléktalan társunk, Dombovári László tárgyalása lesz, aki részt vett ebben az akcióban. A Csányi utcai épület kb. 10 családnak adhatna otthont, ami csupán az önkormányzat tenni akarásán múlik!

Politikai akarattal és megfelelő törvényi szabályozással a ma még üresen álló lakások hajléktalan emberek otthonai lehetnének. A hajléktalan embereknek – mint mindenki másnak – megfelelő és biztonságos lakásra van szükségük!

Nagyon zavar minket, hajléktalan embereket, hogy nincs a szegény emberek számára megfizethető lakás Magyarországon. A szociális bérlakás lehetne az egyik kiút a hajléktalanságból. Mi pedig folyamatosan küzdünk azért, hogy az egyenlőtlen lakhatási feltételek megváltozzanak Magyarországon!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.