Magyarország büntetendővé teszi a hajléktalanságot – az ENSZ lakhatási és szegénységügyi szakértőinek nyilatkozata

Ez a cikk több mint 8 éves.

ensz_kicsi.jpgAz ENSZ mélyszegénységgel foglalkozó és lakhatásügyi különmegbízottai bírálták Magyarország Alaptörvényének közelmúltbeli módosítását, amely felhatalmazza az országos, és helyi szintű jogalkotókat arra, hogy törvényen kívül helyezzék a köztéri alvást.

Az emberi jogi szakértők sürgették a magyar kormányt, hogy vonja vissza az újonnan elfogadott módosítást, ami összhangban van az Alkotmánybíróság döntésével, miszerint meg kell szüntetni a hajléktalanság büntethetőségét, illetve Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel. A szakértők aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban is, hogy ,,a rohamos tempójú módosítási folyamat nem hagyott időt a nyilvános konzultációra.”

,,Ezzel a módosítással a magyar Parlament intézményesíti a hajléktalanság kriminalizálását, és az Alkotmányban rögzíti a hajléktalan emberekkel szembeni diszkriminációt és megbélyegzést” – mondta az ENSZ mélyszegénységgel és emberi jogokkal foglalkozó különmegbízottja, Magdalena Sepúlveda.

,,Az ilyen jogszabályok aránytalanul sújtják a szegénységben élő embereket általánosságban és a hajléktalanokat különösen” – mondta Sepúlveda. ,,Ez nemcsak akadályozza az emberi jogok biztosítását a hajléktalan emberek számára, hanem az előítéleteket is erősíti a szegénységben élő és a hajléktalan emberekkel szemben az következő generációkban.”

Az ENSZ lakhatásügyi különmegbízottja, Raquel Rolnik, arra figyelmeztetett, hogy ,,a közterületi hajléktalanság törvényen kívül helyezése akkor, amikor csak korlatozott mértékben állnak rendelkezésre lakhatási megoldások a hajléktalan emberek és az alacsony jövedelmű háztartások számára, ellentétes Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel, az esélyegyenlőség és a hátrányos megkülönböztetés tilalma tekintetében.”

Rolnik megállapította, hogy a Magyar Kormány állítása szerint sincs jelenleg elegendő szálláshely a fővárosban a hajléktalan közösség számára. ,,Magyarországnak nincs nemzeti lakhatási stratégiája, sem hosszú távú hajléktalanügyi terve az országban elő csaknem 30 000 hajléktalan ember helyzete vonatkozásában” – tette hozzá.

,,Noha üdvözlöm az Alkotmány egyéb módosításait, melyek elismerik a megfelelő lakhatáshoz való jogot, és az elkötelezettséget, hogy minden hajléktalan ember számára lakhatást biztosítsanak, de a megfelelő lakhatáshoz való jog teljes megvalósulása nagyon messze áll a valóságtól Magyarországon.” – mondta a szakértő.

,,Különösen aggódunk amiatt, hogy ezen módosítás célja, hogy megkerüljék az Alkotmánybíróság 2012 novemberében meghozott döntését, amely hatályon kívül helyezte az életvitelszerű közterületi tartózkodást kriminalizáló korábbi jogszabályt ” – hangsúlyozta a szakértő. A jogszabályt az Alkotmánybíróság ellentétesnek találta az Alaptörvény jogbiztonságra, valamint az emberi méltóságra, és a tulajdonhoz való jogra vonatkozó rendelkezéseivel.”

A mélyszegénységgel foglalkozó különmegbízott emlékeztetett arra, hogy a korábbi szabályozás alapján különböző önkormányzatok összesen több mint 28 millió forintnyi bírságot szabtak ki hajléktalan emberekre mielőtt az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte azt.

,,Felvetődik a kérdés, hogyan kellene kifizetük a magyar társadalom legszegényebb és leginkább perifériára szorult tagjainak ezeket a jelentős bírságokat, amelyek csak még mélyebb szegénységbe taszítják őket” – hangsúlyozta.

Genf, 2013. április 3.

Magdalena Sepúlveda 2008. májusa óta tölti be az ENSZ mélyszegénységgel és emberi jogokkal kapcsolatos különmegbízotti posztját. Munkáját minden kormánytól és szervezettől függetlenül végzi. 2011 októberében Sepúlveda jelentést terjesztett az ENSZ Közgyűlése elé a szegénységben élő emberekkel szembeni büntető gyakorlatokról.

Raquel Rolnikot 2008 májusában nevezte ki az ENSz Emberi Jogi Tanácsa lakhatásügyi különmegbízottnak a megfelelő életszínvonalhoz való jog és az ezzel kapcsolatos diszkriminációmentességhez való jog egyik elemeként. Munkáját minden kormánytól és szervezettől függetlenül, egyéni minőségében végzi. Építészként és várostervezőként kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik lakhatási és városüzemeltetési kérdésekben. További információ

Az eredeti nyilatkozat innen letölthető.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.