Nyílt levél Áder János Köztársasági Elnöknek: Ne írja alá az Alaptörvény 4. módosítását!

Ez a cikk több mint 11 éves.

mi is emberek_kicsi.jpgTisztelt Dr. Áder János Köztársasági Elnök Úr!

Arra kérjük, hogy ne írja alá az Alaptörvény 4. módosításáról szóló törvényt, amelyet a magyar Országgyűlés tegnap, 2013. március 11-én fogadott el. Az Alaptörvény 4. módosítása többek között kriminalizálja a hajléktalanságot és alkotmányos szintre emeli a hajléktalan emberek hatósági üldözését.

Az Alkotmánybíróság 2012 novemberében megsemmisítette a szabálysértési törvény azon rendelkezését, amely a közterületi hajléktalanságot büntette. Az AB ebben a határozatában világosan kimondta, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodás büntetése ellentétes az emberi méltósághoz való joggal, a jogbiztonság és a törvény előtti egyenlőség eszméjével, valamint a diszkrimináció és az embertelen bánásmód tilalmával. Az AB azt is kimondta, hogy „A hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie.”

Az Alaptörvény 4. módosítása többek között ezt az alkotmányellenes rendelkezést emeli az Alaptörvénybe. Egy jogállamban elfogadhatatlan, anti-demokratikus megoldás, hogy azokat a törvényeket, melyeket a legfelsőbb jogi szerv megsemmisített, egyszerűen beleírják az alkotmányba, hogy azt utána az Alkotmánybíróság ne vizsgálhassa.

Ezen kívül, mint ahogy azt Ön is bizonyára tudja, a módosítással csorbul a magyar demokrácia és jogállamiság is, hiszen a hajléktalanság kriminalizációján kívül a módosítás az Alaptörvényben rögzíti:

– az egyetemi hallgatók röghözkötésének lehetőségét;

– az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolását;

– az gyermektelen élettársak és az azonos nemű párok kirekesztését a család fogalmából;

– a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét;

– a tisztességes választások korlátozását,

– a független igazságszolgáltatás további korlátozását;

– az állam és az egyház elválasztását sértő szabályozást, az egyházak közötti diszkriminációt;

– 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítését;

– továbbá azt, hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az Alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

Nagyon veszélyes az az út, ami ezzel a döntéssel megnyílik. Ha ez a módosítás bekerül az Alaptörvénybe, azzal rögzítik, hogy a magyar állam nem szolidáris többé a legkiszolgáltatottabb tagjaival. Ahelyett, hogy érdemi szociális és lakáspolitikai intézkedésekkel segítene rajtuk, törvényben rögzíti kirekesztésüket az állampolgári közösségből való. Az az üzenet, hogy Magyarországon bizonyos csoportokat másodrendű állampolgárnak tekint az állam, beláthatatlan károkat okoz, nem csak az érintetteknek, hanem az egész magyar társadalomnak.

Ön, mint a Magyarország Köztársasági Elnöke felelősséggel tartozik minden magyar állampolgárért, a hajléktalan emberekért is. Kérjük, hogy akadályozza meg a hajléktalan emberek hatósági üldözésének törvénybe foglalását és a magyar demokrácia és a jogállamiság csorbítását.

A Város Mindenkié csoport

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.