Ne hozzon szégyent az országra: szavazzon nemmel az Alaptörvény 4. módosítására!

Ez a cikk több mint 8 éves.

otthonunk.JPGTisztelt Képviselő Asszony/Úr!

Arra kérjük, szavazzon nemmel az Alaptörvény 4. módosítására, amely kriminalizálná a hajléktalanságot és alkotmányos szintre emelné a hajléktalan emberek hatósági üldözését.

Az Alkotmánybíróság 2012 novemberében megsemmisítette a szabálysértési törvény azon rendelkezését, amely a közterületi hajléktalanságot büntette. Az AB ebben a határozatában világosan kimondta, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodás büntetése ellentétes az emberi méltósághoz való joggal, a jogbiztonság és a törvény előtti egyenlőség eszméjével, valamint a diszkrimináció és az embertelen bánásmód tilalmával. Az AB azt is kimondta, hogy „A hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie.”

Az Alaptörvény 4. módosítása többek között ezt az alkotmányellenes rendelkezést kívánja az Alaptörvénybe emelni. Egy jogállamban elfogadhatatlan, anti-demokratikus megoldás, hogy azokat a törvényeket, melyeket a legfelsőbb jogi szerv megsemmisített, egyszerűen beleírják az alkotmányba, hogy azt utána az Alkotmánybíróság ne vizsgálhassa.

Ha ezt a módosítást elfogadják, a hajléktalanság kriminalizációján kívül az Alaptörvény fogja kimondani:

– az egyetemi hallgatók röghözkötésének lehetőségét;

– az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolását;

– az gyermektelen élettársak és az azonos nemű párok kirekesztését a család fogalmából;

– a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét;

– a tisztességes választások korlátozását,

– a független igazságszolgáltatás további korlátozását;

– az állam és az egyház elválasztását sértő szabályozást, az egyházak közötti diszkriminációt;

– 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítését;

– továbbá azt, hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az Alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

Nagyon veszélyes az az út, ami ezzel a döntéssel megnyílik. Ha ezt a módosítást elfogadja az Országgyűlés, azzal rögzítik, hogy a magyar állam nem szolidáris többé a legkiszolgáltatottabb tagjaival. Ahelyett, hogy érdemi szociális és lakáspolitikai intézkedésekkel segítene rajtuk, törvényben rögzíti kirekesztésüket az állampolgári közösségből való. Az az üzenet, hogy Magyarországon bizonyos csoportokat másodrendű állampolgárnak tekint az állam, beláthatatlan károkat okoz, nem csak az érintetteknek, hanem az egész magyar társadalomnak.

Ön, mint a magyar Országgyűlés képviselője felelősséggel tartozik minden magyar állampolgárért, a hajléktalan emberekért is. Ne hozzon szégyent saját magára és Magyarországra, akadályozza meg a hajléktalan emberek hatósági üldözésének törvénybe foglalását! Szavazzon nemmel!

A Város Mindenkié csoport

Budapest, 2013. március 7.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.