Nyílt levél Tóth József XIII. kerületi polgármesternek a Szabolcs utcai intézmény ügyében

Ez a cikk több mint 11 éves.

szabolcs.jpgTisztelt Tóth József!

Komoly aggodalommal olvassuk azokat a híradásokat, amelyek szerint Ön ellenzi a Szabolcs utcai hajléktalan-ellátó intézmény megnyitását, és hogy ez vélhetően szerepet játszott abban, hogy az építésügyi szakhatóság nem járult hozzá az intézmény működési engedélyének megadásához.

A szakhatósági állásfoglalás ismeretében mi megalapozottnak tartjuk azt a vélelmet, hogy Ön politikai okokból akadályozza egy hajléktalan-ellátó intézmény megnyitását. Ez elfogadhatatlan. Különösen szomorúan tartjuk továbbá, hogy a Szabolcs utcai intézménnyel kapcsolatos nyilatkozatai arra emlékeztetnek, ahogyan Kocsis Máté polgármester érvelt a hajléktalan-ellátó intézmények – és a hajléktalan emberek – józsefvárosi jelenléte ellen. Szeretnénk emlékeztetni Önt arra, hogy akkor az Ön pártja is felszólalt a hajléktalan-ellenes propaganda ellen.

 A Város Mindenkié csoport határozott álláspontja, hogy ha Magyarországon lenne elég közösségi tulajdonban lévő bérlakás a szegénységben élő emberek számára, lenne megfelelő összegű lakásfenntartási támogatás, és az egészségügyi rendszerben minden beteg tisztességes ellátást kapna a jövedelmi és lakhatási helyzetétől függetlenül, akkor nem lenne szükség sem hajléktalanszállókra, sem külön a hajléktalan emberek ellátására szolgáló szegregált egészségügyi intézményekre.

Azzal azonban, hogy Ön ellenzi – és vélhetően hátráltatja – a Szabolcs utcai intézmény megnyitását, semmivel sem járul hozzá ehhez. Ön ezzel csak annyit érhet el, hogy egy jelentős közösségi forrásból, szépen felújított intézmény, amelyben a legszegényebb budapestiek közül is a legelesettebbek – beteg hajléktalan emberek – találhatnának ideiglenes menedéket és kaphatnák ellátást, hónapokig üresen áll. Ez erkölcsileg vállalhatatlan, és egyébként – mivel az intézmény megnyitását megakadályozni nem, csak hátráltatni tudja – teljesen értelmetlen is.

Ezért aztán arra kérjük Önt, hogy egyrészt tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Szabolcs utcai intézmény minden további késedelem nélkül megnyithassa kapuit a hajléktalan emberek előtt, másrészt tartózkodjon a hajléktalan embereket megbélyegző nyilatkozatoktól.

Üdvözlettel,

A Város Mindenkié csoport

2012. november 26.

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.