Nyílt levél a téli krízisidőszak késedelmes finanszírozásáról Balog Zoltán miniszter és Soltész Miklós államtitkár részére

Ez a cikk több mint 11 éves.

fotel.jpgTisztelt Miniszter úr! Tisztelt Államtitkár úr!

A Város Mindenkié csoport felháborodva értesült arról, hogy noha november elsejével elkezdődött a téli krízisidőszak a hajléktalan-ellátásban, a kormányzat még ki sem írta az ezt finanszírozó pályázatokat. Emlékeztetjük Önöket arra, hogy a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága már több mint egy hónapja, október 1-jei közleményében felhívta a minisztérium figyelmét arra, hogy „az otthontalan emberek életét, testi épségét veszélyezteti a téli programok finanszírozásának bizonytalansága”. Eközben a Magyar Szociális Fórum tájékoztatása szerint már 5 ember halt meg kihűlés következtében a hideg idő beállta óta.

Elfogadhatatlannak tartjuk ezt a gondatlanságot. Meggyőződésünk – Magyarország Alaptörvényével összhangban –, hogy az államnak kötelessége az állampolgárok szociális biztonságának biztosítása, ideértve az emberhez méltó lakhatás lehetőségét is. Ettől jelenleg fényévekre vagyunk: ezrek élnek utcán és túlzsúfolt tömegszállásokon, tízezreknél kapcsolták már ki a gázt, százezreknek van a lakhatásukat veszélyeztető hátraléka. Ebben a rendszerváltást követő összes kormánynak felelőssége van.

Az viszont kizárólag az Önök felelőssége, hogy bizonytalanságban tartják a gyakran életmentő téli krízis-szolgáltatások finanszírozását, és ezzel emberek életét veszélyeztetik. Még sohasem késett annyit a téli krízis-ellátás finanszírozása, mint az Önök hivatali idejében.

Mindezek alapján követeljük, hogy

1.    a helyzet orvoslása érdekében 72 órán belül hívják össze a Országos Hajléktalanügyi Szakmai Tanácsot;

2.    haladéktalanul, de legkésőbb december 1-jéig biztosítsák, hogy a hajléktalan-ellátó szervezetekhez megérkezzenek a téli krízis-szolgáltatásokhoz szükséges források;

3.    a jövőre nézve tegyenek nyilvános vállalást arra, hogy legkésőbb egy hónappal a krízisidőszak kezdete előtt megnyugtatóan rendezik a szolgáltatások finanszírozását.

Fel szeretnénk hívni továbbá a figyelmüket arra, hogy a központi lakásfenntartási támogatás és a családi pótlék értékvesztése, a helyi lakásfenntartási támogatás megszüntetése, a munkanélküli ellátások drasztikus szigorítása – szintén mind az Önök hivatali idejében – tovább növelte a hajléktalanná válás veszélyét. Mindeközben a hajléktalan-ellátásra fordított állami normatíva reálértében 2005 óta folyamatosan csökken. Arra kérjük Önöket, hogy a téli krízisellátások finanszírozásának haladéktalan biztosítását követően – az érintettek és a szociális szakma bevonásával – dolgozzanak ki átfogó stratégiát az otthontalanság és a lakásszegénység csökkentésére.

Tisztelettel,

A Város Mindenkié csoport

2012. november 6.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.