Olvasói válaszlevél Faigl Zoltán „Hajléktalanok ürüléke mellett játszanak a gyerekek” című írására

Ez a cikk több mint 11 éves.

A Város Mindenkié csoport tagjai megdöbbenéssel olvasták a Civil Rádió Merítés című oldalán 2012. április 17-én megjelent Faigl Zoltán írását. Csoportunk a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelmére szerveződött, a tagok jelentős része maga is hajléktalan vagy élt már hajlék nélkül, így nem pusztán felelős állampolgárokként, hanem személyünkben is támadva és megalázva érezzük magunkat. Véleményünk szerint a „cikk” a felelős újságírás minimális követelményeinek sem felel meg, sőt, úgy látjuk, hogy az ehhez hasonló írások nagyban hozzájárulnak a hajléktalan emberekkel szembeni előítéletek és a megkülönböztető bánásmód kialakulásához.
 
Noha az írásnak legalább a két-harmada szinte szó szerinti idézet, a szerző arra már nem vette a fáradtságot, hogy a hajléktalan érintettek álláspontját is megismerje. A cikk központi szereplőinek megkérdezése nélkül, csupán az egyik oldal álláspontját közvetítve fogalmaz meg lealacsonyító és kirekesztő állításokat. E mellett üres sztereotípiákra épít (pl. a hajléktalan emberek köztereken élnek és ezeket a köztereket bepiszkítják, tönkre teszik) és megfelelő alátámasztás nélkül tesz a hajléktalan embereket megbélyegző kijelentéseket (honnan tudjuk, hogy hajléktalan emberek dobálták el a csikkeket? kik gyújtogatnak?). Ráadásul mindehhez kifejezetten erős, hatásvadász nyelvet használ – a hajléktalan emberek rovására  (elég csak a címben szereplő, ürülékek közepette játszadozó gyerekek képét felidéznünk).

A szerző mindezzel torz képet mutat a valóságról és a hajléktalan emberekről, aláássa emberi méltóságukat és ezzel hozzájárul társadalmi kirekesztésükhöz. Az újságírás rendkívüli felelősséggel járó hivatás. Az állampolgárok torz, puszta feltételezéseken és általánosításokon alapuló, felszínes tájékoztatása nagyon komoly károkat okozhat az érintetteknek, különösen ha olyan kiszolgáltatott csoportról van szó, mint a hajléktalan emberek. A Város Mindenkié csoport tagjai ezért készítettek egy kiadványt, amely segítséget nyújt a sajtó munkatársainak abban, hogy valós és megfelelően árnyalt képet közvetítsenek a hajléktalan emberekről, ezt mellékelten küldjük.

További információ A Város Mindenié nyilvános illemhelyekért folytatott kampányáról itt.

A Város Mindenkié
[email protected]

2012. május 2.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.