Több millió forintra perlik a Zuglóban kilakoltatott hajléktalan emberek a XIV. kerületi önkormányzatot

Ez a cikk több mint 9 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoport és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) 2012. április 3-án tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy polgári peres eljárást kezdeményeztek azok a hajléktalan emberek, akiket 2011 októberében jogtalanul lakoltatott ki a zuglói önkormányzat. A XIV. kerület Francia út és Egressy út kereszteződésénél lévő, a MÁV Zrt. tulajdonában álló területen évek óta életvitelszerűen tartózkodó emberek saját építésű kunyhóit a kerületi önkormányzat embertelen módon, mindenfajta eljárási szabályt megsértve, megfelelő előzetes értesítés nélkül számolta fel, ezért a károsultak közel hatmillió forint kártérítési igényt jelentettek be.

A sajtótájékoztatón az érintettek elmondták, hogy hosszú évek óta éltek a területen és több helyi lakossal is baráti viszonyt ápoltak. Több éve fennálló otthonaik elvesztése traumaként érte őket, és a bontás során egyik pillanatról a másikra szinte valamennyi ingóságukat elveszítették. A volt kunyhólakók közül a telet többen egy átmenetileg megnyitott éjjeli menedékhelyen vészelték át, ami azonban a jó idő megérkezésével megszűnt, így most újra az utcára kerültek. Az érintettek arra kérik a zuglói önkormányzatot, hogy biztosítson nekik emberhez méltó lakhatást a kerületben hamarosan induló, kifejezetten hajléktalan embereknek kialakított lakhatási és munka-programban.

Muhi Erika, a NEKI ügyvédje elmondta, hogy a földönfutóvá tett emberek azt kérik a bíróságtól, hogy az állapítsa meg személyhez fűződő jogaik, illetve emberi méltóságuk megsértését, valamint az egyenlő bánásmód törvényi kötelezettségének megsértését is. A hajléktalan emberek közel hatmillió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítés iránti igényt is bejelentettek. Emellett a két szervezet az ügyészségen is bejelentést tett, mert álláspontjuk szerint az önkormányzat és a MÁV között egy nappal a bontások előtt létrejött megállapodás színlelt szerződésnek tekinthető.

Az AVM képviselője hangsúlyozta, hogy a zuglói eset nem elszigetelt, és további önkényes kunyhóbontások várhatók, ahogyan azt a IX. kerület példája is mutatja. Udvarhelyi Tessza felhívta a figyelmet arra, hogy az AVM nem azért küzd, hogy az emberek saját építésű kunyhókban vagy az utcán élhessenek, hanem azért, hogy senkit ne lehessen jogszerű eljárás és emberhez méltó elhelyezés nélkül kilakoltatni otthonából. Az aktivista pozitív példaként a csepeli önkormányzatot említette, amely átmenetileg elállt kunyhóbontási terveitől és egyeztetéseket folytat helyi kunyhólakókkal arról, hogyan lehetne mindeni számára megnyugtatóan rendezni helyzetüket.

Képek a sajtótájékoztatótól itt

Képek a kunyhóbontásról itt és itt

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.