Zéró kilakoltatás! Pezsgős koccintás a kilakoltatási moratórium részleges lejártának napján

Ez a cikk több mint 12 éves.

2011. április 15-től a kormány meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot, ami már csak azokat védi, akik nem tudják törleszteni lakáshitelüket. A moratórium tehát nem vonatkozik sem a díjhátralékos családokra, sem az önkormányzati bérlakásokban élőkre, sem azokra, akiknek a jelzáloghitel mellett más tartozásuk van, sem pedig a lakásfoglalókra (akiket a moratórium eddig sem védett). A csupán részleges meghosszabbítás hatalmas veszélyekkel jár, és a határidő elmúltával várhatóan több tízezer ember fog az utcára kerülni, tovább növelve a hajléktalan emberek számát.

A részleges meghosszabbítással a jogalkotó önkényesen különbséget tesz a nehéz helyzetbe került emberek között: egy részüket szolidaritásunkra érdemesnek ítéli, míg másokat érdemtelennek bélyegez. Ez egy jogállamban elfogadhatatlan: nem tehetünk különbséget a lakhatásukat elvesztők között társadalmi megítélésük vagy adósságuk forrása szerint!

Hazánkban sem a kormánynak, sem az önkormányzatoknak nincs átfogó lakáspolitikája. Országosan 3% körüli az önkormányzati bérlakások aránya, miközben más európai uniós országokban ez az arány 30-35%. A fővárosban összesen mintegy 50 ezer lakás céljára használható ingatlan áll üresen, ebből közel 2000 önkormányzati tulajdonban lévő bérlakás és 200 szükséglakás. A legutóbbi népszámlás adatai szerint országos szinten az önkormányzati lakások 6%-a áll üresen. Mindez az ország vagyonának elherdálásával egyenlő. Ezen kívül, az új Alkotmányból éppen a szegény és elesett emberek jogai maradtak ki, és nem került bele az új alaptörvénybe a lakhatás mint alapvető emberi jog sem.

A Város Mindenkié Zéró kilakoltatás! elnevezéssel kampányt indít azért, hogy az Országgyűlés iktassa törvénybe, hogy Magyarországon senkit sem lehet méltó elhelyezés nélkül kilakoltatni. Emellett követeljük, hogy a kormány tegye meg a szükséges lépéseket a hajléktalanság megelőzésére és felszámolására is. Mindez a hajléktalanszállók számának növelése helyett munkahelyteremtéssel, szociális lakáspolitikával, kiterjedt lakhatási támogatásokkal, az üresen álló épületek hasznosításával és társadalmi szemléletváltással lehetséges, amihez elengedhetetlen a kormányzati akarat.

A Zéró kilakoltatás! kampány indító eseménye egy performansszal egybekötött sajtótájékoztató volt a Gellért hegyen a Szabadság-szobor mellett, ahol egy lakásmaffiózó, egy bankár és egy ingatlanbefektető a kilakoltatási moratórium részleges lejártának reggelén pezsgővel ünnepelték, hogy rengeteg ingatlanhoz juthatnak hozzá áron alul.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.